SALAD / SAYURAN

Friday, December 11, 2009




SUP KENTANG
25 gm mentega atau marjerin
50 gm bawang besar (hiris)
50 gm leek bahagian putih sahaja (hiris)
1 liter stok putih
400 gm kentang (kupas dan hiris)
Bouquet garni
garam, ladah sulah
1 keping roti (jadikan "croutons")

cara-cara
  1. Cairkan mentega atau marjerin ke dalam periuk
  2. Masukkan bawang besar dan leek yang dihiris, masak sebentar sampai perang dan tutup periuk.
  3. Masukkan stok, kentang yang telah dihiris, bouquet garni dan serbuk perasa.
  4. Renihkan selama lebih kurang 30 minit keluarkan bouquet garni. Buangkan buih atau lemak yang timbul.
  5. Tapiskan sekali sup itu dengan penapis biasa kemudian tapis sekali lagi melalui "conical strainer" .
  6. Masakkan semula dengan periuk yang bersih, suaikan rasa.
  7. Hidangkan.
  8. Taburkan dengan pasli cincang dan "croutons" dihidangkan berasingan.




SALAD DRESSING

VINAIGRETTE




3-6 camca besar minyak zaitun
1 camca  teh french mustard
1 camca besar cuka
garam dan ladah sulah

campurkan semua bahan di atas

variasi
  • english mustard menggantikan french mustard
  • chopped herb (pasly, terragon dan lain lain)
  • telur rebus cincang
  • jus lemon menggantikan cuka

    0 comments:

    Post a Comment

    Dari dapur kck7273 Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino