
SUP KENTANG
25 gm mentega atau marjerin
50 gm bawang besar (hiris)
50 gm leek bahagian putih sahaja (hiris)
1 liter stok putih
400 gm kentang (kupas dan hiris)
Bouquet garni
garam, ladah sulah
1 keping roti (jadikan "croutons")
cara-cara
25 gm mentega atau marjerin
50 gm bawang besar (hiris)
50 gm leek bahagian putih sahaja (hiris)
1 liter stok putih
400 gm kentang (kupas dan hiris)
Bouquet garni
garam, ladah sulah
1 keping roti (jadikan "croutons")
cara-cara
- Cairkan mentega atau marjerin ke dalam periuk
- Masukkan bawang besar dan leek yang dihiris, masak sebentar sampai perang dan tutup periuk.
- Masukkan stok, kentang yang telah dihiris, bouquet garni dan serbuk perasa.
- Renihkan selama lebih kurang 30 minit keluarkan bouquet garni. Buangkan buih atau lemak yang timbul.
- Tapiskan sekali sup itu dengan penapis biasa kemudian tapis sekali lagi melalui "conical strainer" .
- Masakkan semula dengan periuk yang bersih, suaikan rasa.
- Hidangkan.
- Taburkan dengan pasli cincang dan "croutons" dihidangkan berasingan.
SALAD DRESSING
VINAIGRETTE
3-6 camca besar minyak zaitun
1 camca teh french mustard
1 camca besar cuka
garam dan ladah sulah
campurkan semua bahan di atas
variasi
- english mustard menggantikan french mustard
- chopped herb (pasly, terragon dan lain lain)
- telur rebus cincang
- jus lemon menggantikan cuka
0 comments:
Post a Comment