DESSERT

Friday, December 11, 2009




CUSTARD CARAMEL
Karamel
50gm gula pasir
2 sudu besar air

kastad
3 biji telur
400 ml susu uht
30 gm gula kastor
1/2 camca teh esen vanilla

cara-cara
  1. sediakan karamel : masak gula pasir dalam periuk yang tebal sehingga gula larut dan menjadi perang. Tambahkan air perlahan kedalamnya untuk melarutkan karamel sedikit
  2. Tuangkan karamel panas kedalam acuan supaya bawahnya bersadur dengan rata. sejukkan sebentar.
  3. Sediakan kastad : Pukul campuran telur dan gula sebentar. Masukkan susu dan esen vanilla. kacau rata.
  4. Tuangkan adunan kastad kedalam acuan dan letak acuan didalam dulang pembakar yang berisi air.
  5. Bakar dalam ketuhar selama 30 minit.
  6. Keluarkan daripada ketuhar dan sejukkan sebentar.
  7. Keluar kastad karamel daripada acuannya dan hidangkan.

0 comments:

Post a Comment

Dari dapur kck7273 Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino